Dowiedz się jak powstają nasze wypieki

„Pracuję jako piekarz od niemal 30 lat. Każdego dnia wkładam wiele pracy i serca, aby chleb który do Państwa trafia, smakował jak ten pieczony przez nasze babcie wiele lat temu. Wielu zapewne nie zdaje sobie sprawy, że zanim pyszny, chrupiący bochenek trafi na stoły musi przejść długą i wymagającą cierpliwości drogę angażującą pracę wielu ludzi. Mam dziś przyjemność zabrać Państwa w niesamowitą podróż, podczas której zdradzę sekret powstawania naszego chleba.

IMG_1933

Proces wyrobu chleba rozpoczyna się już dwa dni wcześniej od sporządzenia  naturalnego zakwasu. Używamy do tego wyłącznie mąki oraz wody, które po wielogodzinnej fermentacji pełnią rolę naturalnych drożdży. To dzięki nim chleb rośnie oraz nabiera charakterystycznego smaku.

IMG_1900

Następnie przychodzi pora na mieszanie (miesienie, jak mówi się fachowo) ciasta. W tym celu trzeba umiejętnie łączyć zakwas z wszystkimi innymi składnikami takimi jak mąka, woda, sól, drożdże czy ziarna. Bardzo ważne jest, by wszystkie używane przez nas produkty były wysokiej jakości: naturalne, polskie składniki połączone według tradycyjnych receptur gwarantują doskonały smak naszego pieczywa. Gdy w skutek miesienia ciasto osiągnie pożądaną przez nas konsystencję przychodzi czas na formowanie kęsów, czyli ręczne nadawanie kształtu.

IMG_1924

Uformowane bochenki układamy na specjalnych wózkach, które umieszczane są w tzw. garowni. Tam dzięki odpowiedniej temperaturze oraz wilgotności mają idealne warunki do wyrośnięcia. Nie spieszymy się. Aby nasze pieczywo nabrało pełni smaku i aromatu musi mieć czas, by dojrzeć.

IMG_1921

Prosto z garowni pieczywo trafia do rozgrzanego do 230-250 stopni C pieca na ok. 35-50 min (w zależności od rodzaju pieczywa).  Na tym etapie bardzo ważne jest ciągłe doglądanie chleba – daje to gwarancję, że pieczywo będzie odpowiednio wypieczone.

IMG_2418

Gotowe bochenki we wczesnych godzinach porannych przewożone są przez naszych kierowców do sklepów firmowych, tak by już podczas śniadania mogli Państwo cieszyć się smakiem pysznego, świeżego chleba. Ale na tym nie koniec. Dbając o to, by świeże chrupiące pieczywo było dostępne przez cały dzień dowozimy je do naszych sklepów nawet kilkukrotnie w ciągu dnia. Dodatkowo w każdym z naszych sklepów znajduję się piec, w którym bezpośrednio na stoisku pieczone są wypieki z ciasta niemrożonego.”

Opowiadał: Jarosław Krystkiewicz, piekarz



Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

Twoje Imię (wymagane)

Twój Email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Kontakt

info@asprod.com.pl
tel. 91 460 24 00
fax: 91 460 24 01

Siedziba firmy

Asprod Sp. z o.o.
ul. Piastowska 46
72 – 123 Kliniska Wielkie

Nasz kanał YouTube