Nasze składniki
Tabela składników
Nazwa Właściwości
mąka pszenna Otrzymywana z przemiału ziaren pszenicy. Jest podstawowym składnikiem różnego rodzaju dań mącznych oraz wypieków.
mąka żytnia Zawiera sód, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B. Obniża poziom „złego” cholesterolu zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma duże znaczenie w profilaktyce nowotworów okrężnicy oraz jelita grubego.
mąka razowa Bogata w witaminy z grupy B, minerały, witaminę E. Zawiera błonnik i przyspiesza przemianę materii. Spożywanie chleba razowego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca czy raka okrężnicy.
mąka orkiszowa Jest źródłem żelaza, błonnika pokarmowego, wapnia, cynku, potasu witamin z grupy B i PP. Wpływa korzystnie na paznokcie, skórę, poprawia aktywność mózgu i koncentracje. Regularne spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia odporność.
mąka graham Typ mąki pszennej z całego ziarna. Mąka grahama powstaje w ten sposób, że ziarno najpierw dzielone jest na części: zarodek, bielmo i otręby. Części te mielone są oddzielnie, bardzo drobno, a dopiero potem, po zmieleniu są mieszane.W zwykłej mące razowej całe ziarno jest grubo mielone. Polecany jest osobom z problemami trawiennymi.
mąka słodowa Mąka pszenna wyrabiana z kiełkujących ziaren. Zawiera całe i łamane ziarna pszenicy.
ziarna słonecznika  Zawierają fitesterole, roślinne sterydy obniżające poziom cholesterolu we krwi, chroniące przed chorobami serca. Charakteryzują się dużą zawartością białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to kombinacja idealna dla serca. Ziarna słonecznika poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również system nerwowy.
zairna soi Jednym ze składników soi jest błonnik potrzebny dla dobrego trawienia. Zapobiega on zaparciom, pośrednio obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Zawiera również potas  – niezbędny do prawidłowej pracy serca, wapń – zapobiegający osteroporozie, fosfor wpływający na stan zębów i kości a także magnez , żelazo, mangan, cynk, miedź i inne.
ziarna maku Mak zawiera w swoim składzie witaminy:  A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Zawiera błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku poprawia perystaltykę jelit i ułatwia pracę układowi pokarmowemu. Mak zawiera kwas linolowy, który korzystnie wpływa na pracę serca, chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu.
ziarna żyta Są bogate w składniki mineralne, takie jak żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapń, jod. Wspomagają proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszczają i odbudowują naczynia krwionośne.
ziarna sezamu Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe , tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.  Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.
pestki dyni Dynia zawiera wiele witamin z grupy B – B1, B2, PP, oraz witaminę C. Dynia bogata jest w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Dynia wspomaga pracę serca i układu trawiennego, koszystnie wpływa na wzrok.
otręby pszenne Otręby pszenne wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Prócz błonnika pokarmowego, w otrębach pszennych znajdują się witaminy: niacyna, tiamina, kwas foliowy czy witamina B6, B1 i C. Doceniane są one również ze względu na zawartość składników mineralnych, wśród których należy wymienić: fosfor, żelazo, cynk, potas, mangan, jod czy magnez.
siemię lniane Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo. Olej, uzyskiwany z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Len używany jest w zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, korzystnie wpływa na leczenie oparzeń i odmrożeń. Świetnie działa na popękany lub łuszczący się naskórek. Olej lniany przyspiesza regenerację błon śluzowych i naskórka, a także obniża poziom lipidów i cukru we krwi.
płatki owsiane Są bogatym źródłem błonnika, który pobudza pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jak również przeciwdziała wzrostowi poziomu glukozy we krwi. Zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, a wraz z krzemem i cynkiem korzystnie wpływają na wzmocnienie tkanki łącznej, kości i skóry. Płatki owsiane zawierają wiele cennych mikroelementów – wapń, magnez, żelazo, fosfor, krzem, cynk, mangan, kwas foliowy i witaminę E. Skutecznie wspomagają odmładzanie organizmu, działają jak nutri-kosmetyk od wewnątrz – dbając o właściwe nawilżenie skóry.
soczewica Zawiera dużo białka. Polecana osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym. Zawiera m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.
czarnuszka Nasiona czarnuszki zawierają dużo tłuszczu (do 40 proc.), olejek lotny (do 1,5 proc.), saponinę, garbniki, gorycz (nigellinę) oraz witaminę E i beta-karoten. Wykazują one szerokie działanie lecznicze. Poprawiają apetyt, korzystnie wpływają na wątrobę, oczyszczają nerki, mają działanie, przeciwbólowe,  rozkurczające na mięśnie gładkie. Wzmacniają odporność organizmu.
słód jęczmienny Skiełkowane i wysuszone ziarna jęczmienia.
słód pszenny Skiełkowane i wysuszone ziarna pszenicy.
serwatka jest lekkostrawna i przyspiesza perystaltykę jelit  Dzięki wysokiej zawartości laktozy, wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym wzmacniając tymsamym system immunologiczny, czyli odporność na choroby.
lecytyna Dzięki właściwością dietetycznym jest często wykorzystywana w kuracjach odchudzających. Jej główną zaletą jest poprawa pamięci i koncentracji, dlatego polecana jest osobom starszym  oraz młodzieży w okresach intensywnego wysiłku umysłowego.

 



Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

Twoje Imię (wymagane)

Twój Email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Kontakt

info@asprod.com.pl
tel. 91 460 24 00
fax: 91 460 24 01

Siedziba firmy

Asprod Sp. z o.o.
ul. Piastowska 46
72 – 123 Kliniska Wielkie

Nasz kanał YouTube