Aktualności

Kajakiem po medal! :)

Kajak Polo to w Polsce stosunkowo nowa i jeszcze mało znana dyscyplina sportowa a szkoda, bo nasze zawodniczki osiągają w niej znaczące sukcesy nawet w międzynarodowych zawodach.

Na przełomie sierpnia i września, we włoskiej miejscowości Syracuse, odbyły się Mistrzostwa Świata w Kajak Polo. Reprezentacja Polski kobiet do lat 21 (w tym Kasia Kalina ze wspieranego przez nas Uczniowskiego Klubu Sportowego Olimpijczyk z Klinisk Wielkich) wywalczyła wicemistrzostwo świata! 🙂 Panie po zaciętej walce w finale uległy reprezentacji Niemiec przegrywając dopiero w dogrywce złotą bramką.

Kasi oraz pozostałym dziewczynom serdecznie gratulujemy ogromnego sukcesu i … czekamy na kolejne 😉

SAMSUNG CSC

A więcej informacji o tej ciekawej dyscyplinie sportowej znajdziecie w linku poniżej.

Kajakami w polo? Czemu nie! 🙂

 

Chleb a zdrowie

Z roku na rok Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. Tymczasem jego zupełne odstawienie jest błędem, nie możemy z niego rezygnować. Właściwie dobrane nie tuczy, a niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu.

– Pieczywo powstaje z ziaren zbóż stanowiących jeden z podstawowych składników zdrowego żywienia. Często próbuje się wymuszać, by w diecie nie było pieczywa. A nie można zastąpić go kaszami, też będącymi przecież ziarnami. Istnieje jednak zasadnicza różnica. Mają inny skład, inaczej działają. Chleb jest pachnący, ma odpowiednie walory smakowe i zapachowe, które pobudzają do wydzielania śliny ułatwiającej trawienie oraz wydzielanie soków trawiennych, te ułatwiają cały proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Nie sądzę, by kasze wywoływały podobny efekt – argumentuje dr n. med. Ewa Fenc-Czajka; założyciel Centrum Leczenia Otyłości, specjalista chorób wewnętrznych, gastroenterolog.

Nie ilość a jakość

Jak twierdzi dr n. med. Ewa Fenc-Czajka od pieczywa… należy wymagać. Kupując chleb, nie należy patrzeć wyłącznie na ceny, lecz czytać etykiety, dowiadywać się o składniki, wszak stawką jest nasze zdrowie. Jeżeli chodzi o wybór pieczywa należy brać pod uwagę schorzenia, wiek, w końcu także wykonywaną profesję i styl życia.  – Chleb nas leczy, pod warunkiem że jest dobrze dobrany dla naszego organizmu. Dla każdego człowieka ten wybór będzie  inny – przekonuje dr n.med. Ewa Fenc-Czajka (specjalista gastroenterolog). – Trzeba też pamiętać, że piekarnia piekarni jest nierówna. Należy wybierać takie, gdzie piecze się w sposób naturalny. Niestety często tak nie jest, a  producenci pieczywa korzystają z tzw. mieszanek mąki, gdzie np.  dodany jest dwutlenek chloru, aby mąka była bielsza bądź emulgatory, aby zwiększyć objętość bochenka, fosforany chroniące przed wysuszeniem, aby chleb można dłużej sprzedawać. Jeżeli dodaje się karmel, poprawia się smak i koloryt,  to działanie nieuczciwe wobec konsumenta. Podbarwiony karmelem chleb jest brany za razowy. Lekarz lub dietetyk poleca spożywanie chleba razowego, myśląc o żytnim, pacjent kupuje biały chleb z mąki oczyszczonej, zabarwiony karmelem – przekonany o jego zdrowotnych właściwościach, co niestety nie jest prawdą.

Ważna jest różnorodność

Specjaliści osobom zdrowym zalecają, by nie przywiązywały się do jednego gatunku chleba. Czasem sięgały po razowy, innym razem graham lub biały pszenny. – W powszechnym mniemaniu uważa się, że najzdrowiej jest spożywać wyłącznie chleb razowy na zakwasie. Jest to w pewnym sensie mit, choć chleb ten jest rzeczywiście bardzo zdrowy. Należy pamiętać, że ważna jest również różnorodność spożywanych pokarmów, w tym także pieczywa. Chleb powstający z przemiału całego ziarna nazywa się razowym; mielimy całe ziarno, w którym jest skrobia i łuska nasienna, która stanowi drogocenne źródło błonnika, mikroelementów, witamin. Jeżeli zmielimy więc całe ziarno otrzymujemy bogactwo składników odżywczych. Chleb na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny, a zakwas czyli kwas mlekowy dostarcza przewodowi pokarmowemu dobrych bakterii. Jednak jeżeli ktoś spożywa cały czas chleb razowy na zakwasie, w jego diecie jest mnóstwo fitynianów, które utrudniają wchłanianie składników odżywczych mogąc tym samym zaburzać proces trawienia. Najrozsądniejszym rozwiązaniem dla naszego organizmu jest spożywanie od czasu do czasu także innych rodzajów wypieków – zauważa dr n. med. Ewa Fenc-Czajka.

Pieczywo a aktywność fizyczna

Aktywnym fizycznie polecany jest chleb mieszany, czyli żytnio-pszenny. Takim jest np. chleb sPortowców firmowany przez KS Pogoń Szczecin.- Dostarcza bardzo szybko glukozy, ta jest potrzebna na starcie np. biegaczowi, a jednocześnie ma żyto, powodujące dłuższy rozpad, tym samym zabezpiecza organizm, który ma na cały bieg zapas węglowodanów złożonych, a z nich powstaje glukoza. Jest to chleb, do którego dodawane są cenne oleje roślinne, zawarte w ziarnach oleistych. Ziarna oleiste, takie jak dynia, słonecznik, len, jeśli poddamy uciskaniu prasą, wówczas wypływają zdrowe oleje, z nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, drogocennymi w żywieniu. Zresztą dla mężczyzn nie ma nic lepszego niż spożywanie właśnie takiego chleba. Olej z pestek dyni ma fitosterole, związki zapobiegające przerostowi prostaty. Panie mogą kupować pieczywo z soją, zwłaszcza przed menopauzą i w menopauzie powinny jeść zdecydowanie więcej soi, bo są w niej fitohormony, czyli hormony roślinne, troszkę zastępujące estrogeny, których z wiekiem przecież ubywa, zmniejsza się ich stężenie – mówi dr n. med. Ewa Fenc-Czajka.

Chleb jest odpowiedni dla osób w każdym wieku

Dla dzieci najlepsze jest pieczywo pełnoziarniste, przy czym “przygodę” rozpoczynają od pszennego, białego. Stopniowo należy przechodzić na pszenne-razowe, typu graham. – U dzieci i osób starszych, gdzie funkcje przewodu pokarmowego są słabsze, stosujemy najczęściej mieszane typy pieczywa, czyli np. żytnio-pszenne. Paniom pragnącym zajść w ciążę polecam chleb pełnoziarnisty. Jeśli są na początku ciąży i mają zgagę, najlepszy będzie graham, natomiast gdy nie ma żadnych dolegliwości, wówczas pieczywo pełnoziarniste żytnie. W chlebie znajduje się również kwas foliowy i żelazo, więc w pełnoziarnistym chlebie, przy bogactwie innych składników, są także te dwa, istotne dla ciężarnych składniki pokarmowe – analizuje dr n. med. Ewa Fenc-Czajka.

Chleb w diecie seniora

Nie zaleca się podawania chleba pełnoziarnistego osobie w starszym wiek, która ma braki w uzębieniu. Poza tym trzeba dowiedzieć się, jakie ma problemy zdrowotne. Gdy cierpi na zaparcia, a ma uzębienie, jak najbardziej potrzebny jest błonnik, lecz nie cały czas, bo zaburzy to wchłanianie; a zatem z małą porcją pieczywa białego, np. pytlowego, czyli przesiewanego, delikatnego dla przewodu pokarmowego. Stosuje się niekiedy płatki ziemniaczane do pieczywa, też łagodzą błonę śluzową przewodu pokarmowego, kiedyś chorobę wrzodową leczyło się sokiem z wyciśniętych ziemniaków.

Nawet gdy chcemy zrzucić kilogramy, nie powinniśmy eliminować z diety chleba

U osób cierpiących na nadwagę, pod warunkiem że mają zdrowy przewód pokarmowy, preferuje się pieczywo pełnoziarniste, wysokobłonnikowe, zawierające dużą ilość witamin z grupy B, PP, E, do tego również mikroelementów, jak magnez, potas, cynk, fosfor. Nie powoduje ono głodu między kolejnymi posiłkami. Skrobia jest pomału rozkładana, do węglowodanów prostych – glukozy, czyli w okresach między posiłkami mamy wyrównany poziom glukozy we krwi, co jest podstawą prawidłowego leczenia osób z nadwagą, otyłością, normalizuje się mechanizm insulinowy, więc nie ma napadowego głodu, co jest bardzo ważne w procesie odchudzania – opowiada dr n. med. Ewa Fenc-Czajka.

Cztery kromki chleba z pełnego przemiału, a zatem 18 g błonnika, powinna dziennie zjadać osoba, z prawidłowy, ciężarem ciała, niewymagająca diety wysokokalorycznej ani niskokalorycznej.

Portowcy w Domu Chleba

W czwartek w ramach akcji “Wakacje z Portowcami” odwiedzili nas piłkarze Pogoni Szczecin. W spotkaniu z fanami udział wzięło czterech spośród “granatowo-bordowych”: Łukasz Zwoliński, Dawid Kort, Marcin Listkowski i Jakub Czerwiński. Kibice stawili się tak licznie, że w całości wypełnili szczeciński Dom Chleba! 🙂
Spotkanie rozpoczęło się od wspólnego lunchu, później nadszedł czas na rozmowy, autografy i zdjęcia, także te z fotobudki.

Było wesoło i bardzo smacznie, o czym możecie przekonać się sami oglądając filmik i zdjęcia ze spotkania.

2
3

aaaaa

Wakacje z Portowcami

Wakacje z Portowcami

Mamy dla Was niespodziankę! Dla wszystkich (małych i dużych) kibiców przygotowaliśmy coś specjalnego 😉 Już w ten czwartek (28 czerwca) o godz. 14.00 nasz Dom Chleba w Szczecinie odwiedzą piłkarze Pogoń Szczecin SA. A to wszystko w ramach akcji Wakacje z Portowcami.
Zapraszamy serdecznie, czeka na Was moc atrakcji 🙂 Będą rozmowy, autografy a także fotobudka, w której każdy z Was będzie mógł zrobić pamiątkowe zdjęcie z “granatowo-bordowymi”.
Nie zabraknie też czegoś do schrupania 🍞 😉
Będziecie z nami?

Urodziny Szczecina

W pierwszą niedzielę lipca obchodziliśmy Urodziny Szczecina związane z kolejną rocznicą ustanowienia polskiej administracji w Szczecinie. To wydarzenie już na stałe wpisało się kalendarz miejskich imprez i corocznie przyciąga do Ogrodu Różanego setki mieszkańców miasta.

Jedną z głównych atrakcji  były dwa ogromne torty o łącznej wadze 150 kg, którymi prezydent Szczecina Piotr Krzystek częstował mieszkańców. Do do naszych tortów ustawiały się gigantyczne kolejki. Ale warto było czekać – były przepyszne 🙂

Foto: Nasze Miasto Szczecin

Kibicujmy razem!

Gotowi na Euro 2016? My tak! Gorąco trzymamy kciuki za naszą reprezentację a dla Was mamy kilka niespodzianek 🙂
Znajdziecie u nas kilka nowości m.in. widoczny na zdjęciu, inspirowany piłką – chleb kibica.
Jest też konkurs, w którym nagrodami są oficjalne piłki rozgrywek grupowych Euro 2016 oraz pyszne torty.
Kibicujmy razem!

EURO 2016 FOND BLEU

Nowość – chleb 100% orkisz

Przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego… Często nas o niego pytaliście, także oto jest! 😀
Przedstawiamy Wam chleb 100% orkisz! Od dziś znajdziecie go we wszystkich naszych sklepach. Dlaczego jest tak wyjątkowy? Robimy go wyłącznie na bazie mąki orkiszowej, bez dodatku innych mąk!

Mąka orkiszowa była znana już w starożytności. A obecnie dzięki swoim wyjątkowym właściwością ponownie zyskuje na popularności. W porównaniu ze zwyczajną pszenicą zawiera więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witaminy z grupy B a także takie minerały jak fosfor, żelazo, cynk, mangan oraz kobalt. Ponadto posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające 😉  Jest naturalnym środkiem, który znakomicie poprawia nastrój i pozytywnie oddziałuje na psychikę. Ułatwia regenerację organizmu podczas zmęczenia oraz zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Obniża także poziom cholesterolu we krwi.

Próbujcie i koniecznie dajcie znać jak Wam smakuje 🙂

Wyjątkowe wypieki na wyjątkowe okazje

Pierwsza Komunia Święta to uroczystość szczególna, trudno więc sobie wyobrazić przyjęcie bez tortu. W związku z tym, przygotowaliśmy dla Was ciekawą ofertę tortów, ze specjalnymi dekoracjami m.in. w kształcie księgi, okrągłe torty z hostią czy też wypieki modelowane w masie cukrowej. Możecie wybierać spośród 23 pysznych smaków, mamy więc nadzieję, że każdy z Was znajdzie coś odpowiedniego dla siebie 🙂 

Nasze komunijne propozycje możecie zobaczyć tutaj

https://asprod.com.pl/cukiernia/torty-komunijne

Zapraszamy do Gryfina!

Z radością informujemy, że od dziś znajdziecie nas również w Gryfinie przy ul. 1 Maja 15 N/2 (obok Urzędu Miasta). Z okazji otwarcia przygotowaliśmy dla Was wyjątkowe promocje 🙂 Tylko dziś na każdego Klienta nowego sklepu czeka pyszny, darmowy pączek. Przez najbliższe dni natomiast, zapraszamy na zestaw kawa + pączek firmowy w promocyjnej cenie 2,99 zł. Kawa już na zawsze pozostaje w stałej, wyjątkowo niskiej cenie 1,99 zł.

Czekamy na Was od poniedziałku do piątku w godzinach 6.00-19.00, w soboty 7.00-16.00 i niedziele 8.00-14.00.

Do zobaczenia 🙂

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Nowy sklep w Gryfinie

Już w czwartek mieszkańcy Gryfina mogą odwiedzać nas w nowym sklepie mieszczącym się przy ulicy 1 maja 15n/2 (obok Urzędu Gminy). Specjalnie na ten dzień przygotowaliśmy małą niespodziankę 😉

Każdego Klient, który dokona u nas zakupów w dzień otwarcia, obdarujemy darmowym pączkiem 🙂

To będzie nasz drugi sklep w Gryfinie. Do tej pory mogliście nas znaleźć w Netto przy ul. Krasińskiego 77 C.

Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

Twoje Imię (wymagane)

Twój Email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Kontakt

info@asprod.com.pl
tel. 91 460 24 00
fax: 91 460 24 01

Siedziba firmy

Asprod Sp. z o.o.
ul. Piastowska 46
72 – 123 Kliniska Wielkie

Nasz kanał YouTube