Aktualności

Wielkie święto wszystkich łasuchów

Kto z nas nie lubi Tłustego Czwartku?! Pączki, pączusie, faworki – w tym jednym dniu nie musimy sobie niczego odmawiać 🙂 Niemal wszyscy obchodzimy to święto ale znaczna część z nas nie wie skąd wziął się ten zwyczaj. A to bardzo ciekawa historia.

Tradycja obchodzenia Tłustego Czwartku ma swój początek w czasach starożytnych. Rzymianie hucznie świętowali okres związany z nadejściem długo wyczekiwanej wiosny. Był to czas szczególnie radosny. Zajadano się wówczas tłustymi mięsami, nie stroniono od alkoholu i zabawy oraz spożywano ogromne ilości „pączków”, które jednak niewiele mają wspólnego z pysznym, drożdżowym przysmakiem, który znany jest nam w dzisiejszych czasach. Starożytny pączek przypominał bardziej mały chlebek z nadzieniem, jednakże nie była to ani marmolada, ani czekolada czy też toffi, a … słonina. Czytaj dalej

Chleb – na zdrowie!

Zastanawiało Was, jak powstało stwierdzenie „chleb powszedni”? Odpowiedź jest bardzo prosta: pieczywo jest podstawowym elementem codziennej diety ludzi na świecie od tysięcy lat. Także i dziś, wielu osobom trudno wyobrazić sobie dzień bez produktów zbożowych. Są doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i pozytywny wpływ na zdrowie. Dlaczego warto znaleźć miejsce dla pieczywa w codziennej diecie? Czytaj dalej

Kanapka dla niejadka

Przygotowanie pożywnego posiłku dla najmłodszych często bywa nie lada wyzwaniem. Zwłaszcza, gdy maluch jest niejadkiem, a my musimy dostarczyć mu posiłki bogate w dawkę energii oraz składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju. Czasami najlepszym rozwiązaniem jest użycie wyobraźni np. przy skomponowaniu wymyślnych kanapek 🙂 Czytaj dalej

Przepisy na chrupiące domowe grzanki

To doskonały dodatek zarówno do sałatek, jak i rozgrzewających zup. Można je przygotować z większości rodzajów pieczywa, zarówno chleba pszennego, jak i żytniego – wszystko w zależności od tego, który lubicie najbardziej. Jeżeli zależy Wam na grzankach w wersji fit, najlepiej przygotować jej w piekarniku wykorzystując chleb z mąki z pełnego przemiału np. jakubowy lub 100% orkisz.

Czytaj dalej

Asprod Goleniowskim Mecenasem

Z wielką radością, kolejny rok z rzędu, dzielimy się z Wami informacją, że w ubiegłym tygodniu ponownie odebraliśmy z rąk Pana Burmistrza Roberta Krupowicza nagrodę zwaną Goleniowskim Mecenasem.
Jest to wyróżnienie przyznawane osobom, firmom i instytucjom, które w znaczący sposób wspierały lokalne inicjatywny i przedsięwzięcia.
Cieszymy się, że po raz kolejny, mogliśmy znaleźć się w tym gronie 😊

Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.goleniow.pl/

Godziny otwarcia w Sylwestra

Drodzy Państwo, 31.12 (Sylwester) wszystkie sklepy Asprod będą otwarte. Zapraszamy Państwa od samego rana, jak w każdy poniedziałek. Zmianie ulegają natomiast godziny, w których kończymy pracę. Sklep firmowy w Szczecinie przy ul. Seledynowej będzie czynny do godziny 15. Do sklepów w Szczecinie przy ul. Polskich Marynarzy, 26-go Kwietnia, Kwiatowej, Wrocławskiej oraz w Kliniskach – zapraszamy do godziny 16. W pozostałych punktach Asprod zakupy będzie można robić do godziny 17.

We wtorek, 1 stycznia nie pracujemy i wszystkie z naszych sklepów będą zamknięte.

Wesołych Świąt! :)

W tym wyjątkowym czasie, życzymy Wam dużo zdrowia, spokoju i wielu powodów do radości – tych małych, i tych dużych. Niech te Święta będą czasem pełnym szczęścia i miłości, spędzonym w gronie najbliższych.

Godziny otwarcia w czasie świątecznym

Drodzy Państwo, w najbliższą niedzielę (23 grudnia) nasze sklepy firmowe będą czynne w takich samych godzinach, jak w każdą niedzielę handlową (wyjątkiem jest sklep w Szczecinie przy ul. Kwiatowej, który wyjątkowo będzie w tym dniu czynny w godzinach 9.00-13.00).

W wigilijny poniedziałek wszystkie sklepy Asprod będą czynne do godziny 13.00.

25 i 26 grudnia – odpoczywamy i wszystkie z naszych sklepów będą w tych dniach zamknięte.

Święta pachną piernikiem

Piernik jest jednym z najstarszych ciast obecnych w polskiej tradycji. Wywodzi się z bardzo popularnych w średniowieczu miodowników, czyli wielkich bochenków chleba przyrządzanych z dodatkiem miodu oraz przypraw korzennych odpowiedzialnych za charakterystycznych pieprzny smak. Wypiek tradycyjnych staropolskich pierników był pewnego rodzaju rytuałem. Ciasto do ich wyrobu dojrzewało długimi latami przechowywane w drewnianych beczkach przykrytych wiekiem. Istnieje nawet legenda głosząca, że gdy w rodzinie przychodziła na świat córka wyrabiano ciasto, z którego wypiekano pierniki dopiero w dniu jej ślubu.
O wyjątkowości tego specjału stanowią trzy główne składniki czyli mąka, miód oraz przyprawy takie jak cynamon, goździki, pieprz czy gałka muszkatołowa. W zależności od receptury oraz upodobań można do nich dodać również masło, mleko, jajka czy cukier. Dzisiejsze pierniki nie przypominają jednak tych staropolskich. W obecnych nam czasach przywykliśmy do ich charakterystycznego słodko-pieprznego smaku, natomiast niegdyś była to pikantna przekąska serwowana najczęściej do… wódki!
Pierniki to także nieodłączny element świąt bożonarodzeniowych i nie może ich zabraknąć w wigilijnym menu. Są także doskonałym pomysłem na prezent, symbolizują bowiem szczęście i dostatek 🙂



Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

Twoje Imię (wymagane)

Twój Email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Kontakt

info@asprod.com.pl
tel. 91 460 24 00
fax: 91 460 24 01

Siedziba firmy

Asprod Sp. z o.o.
ul. Piastowska 46
72 – 123 Kliniska Wielkie

Nasz kanał YouTube

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress