Chleb jest jednym z najstarszych a zarazem najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków, jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury i tradycji. Zapewne często gości na Twoim stole podczas posiłków i pewnie wiesz o nim wiele ale czy słyszałaś/eś że…
• Najprawdopodobniej pierwszymi zbożami, które zostały systematycznie uprawiane przez ludzi były pszenica oraz jęczmień. Działo się to w starożytnej Mezopotamii ok. 9 000 lat temu.
• Pierwsze chleby wypiekano już kilka tysięcy lat temu. Dla przykładu w starożytnym Egipcie ofiary z chleba składano bogom i w taki właśnie sposób chleb trafił m.in. do grobowca Tutanchamona.
• Chleb znany był także w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. Wzmianki o nim można spotkać już w dziełach Homera (VIII w. p.n.e.). Ówcześnie spożywano go wraz z każdym z trzech głównych posiłków.
• Polski chleb na zakwasie pieczono już w pierwszych wiekach naszej ery. Od X wieku rozpoczęto wypiekać pieczywo żytnie razowe a już w XIII wieku istniało ponad 10 gatunków chleba.
• Chleb na przestrzeni wieków stał się w Polsce nie tylko symbolem pożywienia ale i … życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Wiele osób w dalszym ciągu nie wyrzuca pieczywa, a to które upadnie na ziemię podnoszone jest z należytym szacunkiem i całowane.
• Mikołaj Kopernik wydał dzieło zatytułowane „Panis coquendi ratio” czyli „Obrachunek wypieku chleba”. Zawarł tam przepis pieczenia wraz z tablicami umożliwiającymi wyliczanie cen chleba biorąc pod uwagę zarówno nakłady pracy jak i zużyte surowce.
I co nieco o jego zdrowotnych właściwościach.
• Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia opracowaną przez Światową Organizację Zdrowia WHO, pieczywo i produkty zbożowe powinny dostarczać ok. 30% dziennej dawki energii.
• Dzięki zawartości kwasu mlekowego chleb wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz zapobiega powstaniu chorób nowotworowych.
• Węglowodany złożone zawarte w kromce chleba pełnoziarnistego rozkładają się w naszym przewodzie pokarmowym do glukozy powoli, co zapewnia długie uczucie sytości i zapobiega w podjadaniu między posiłkami.
• Chleb jest doskonałym źródłem węglowodanów w diecie osób uprawiających sport. Pieczywo pełnoziarniste z mąki razowej dostarcza witamin z grupy B, których niedobór może zaburzać prawidłowy przebieg przemian węglowodanów, tłuszczy i białka. Szczególną uwagę należy zwrócić na dostarczenie odpowiedniej ilości witamin z grupy B w sportach obciążających układ nerwowy oraz wytrzymałościowych takich jak biegi czy kolarstwo szosowe.
• Chleb jest najlepszym pokarmem dla naszego mózgu, który zużywa 20% energii zawartej w pożywieniu. Najodpowiedniejszym pożywieniem dla komórek mózgowych są węglowodany złożone. A do tych zalicza się skrobia – główny składnik mąki. Nie bez powodu Francuzi nazywają chleb pokarmem na inteligencję 🙂
To co? Pora na kanapkę? 😉