Ciekawostki na temat chleba

Chleb jest jednym z najstarszych a zarazem najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Towarzyszy nam od zarania dziejów. Był częstym gościem na stołach starożytnych Egipcjan oraz Greków, jadano go także w średniowieczu (skąd też wywodzi się tradycja witania gości chlebem i solą). Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury i tradycji.  Zapewne często gości na Twoim stole podczas posiłków i pewnie wiesz o nim wiele ale czy słyszałaś/eś że…

 

 

• Najprawdopodobniej pierwszymi zbożami, które zostały systematycznie uprawiane przez ludzi były pszenica oraz jęczmień. Działo się to w starożytnej Mezopotamii ok. 9 000 lat temu.

• Pierwsze chleby wypiekano już kilka tysięcy lat temu. Dla przykładu w starożytnym Egipcie ofiary z chleba składano bogom i w taki właśnie sposób chleb trafił m.in. do grobowca Tutanchamona.

• Chleb znany był także w starożytnej Grecji oraz w Rzymie. Wzmianki o nim można spotkać już w dziełach Homera (VIII w. p.n.e.). Ówcześnie spożywano go wraz z każdym z trzech głównych posiłków.

• Polski chleb na zakwasie pieczono już w pierwszych wiekach naszej ery. Od X wieku rozpoczęto wypiekać pieczywo żytnie razowe a już w XIII wieku istniało ponad 10 gatunków chleba.

• Chleb na przestrzeni wieków stał się w Polsce nie tylko symbolem pożywienia ale i … życia. W tradycji chrześcijańskiej traktowany jest ze szczególną czcią. Wiele osób w dalszym ciągu nie wyrzuca pieczywa, a to które upadnie na ziemię podnoszone jest z należytym szacunkiem i całowane.

• Mikołaj Kopernik wydał dzieło zatytułowane “Panis coquendi ratio” czyli “Obrachunek wypieku chleba”. Zawarł tam przepis pieczenia wraz z tablicami umożliwiającymi wyliczanie cen chleba biorąc pod uwagę zarówno nakłady pracy jak i zużyte surowce.

I co nieco o jego zdrowotnych właściwościach.

• Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia opracowaną przez Światową Organizację Zdrowia WHO, pieczywo i produkty zbożowe powinny dostarczać ok. 30% dziennej dawki energii.

• Dzięki zawartości kwasu mlekowego chleb wpływa na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz zapobiega powstaniu chorób nowotworowych.

• Węglowodany złożone zawarte w kromce chleba pełnoziarnistego rozkładają się w naszym przewodzie pokarmowym do glukozy powoli, co zapewnia długie uczucie sytości i zapobiega w podjadaniu między posiłkami.

• Chleb jest doskonałym źródłem węglowodanów w diecie osób uprawiających sport. Pieczywo pełnoziarniste z mąki razowej dostarcza witamin z grupy B, których niedobór może zaburzać prawidłowy przebieg przemian węglowodanów, tłuszczy i białka. Szczególną uwagę należy zwrócić na dostarczenie odpowiedniej ilości witamin z grupy B w sportach obciążających układ nerwowy oraz wytrzymałościowych takich jak biegi czy kolarstwo szosowe.

• Chleb jest najlepszym pokarmem dla naszego mózgu, który zużywa 20% energii zawartej w pożywieniu. Najodpowiedniejszym pożywieniem dla komórek mózgowych są węglowodany złożone. A do tych zalicza się skrobia – główny składnik mąki. Nie bez powodu Francuzi nazywają chleb pokarmem na inteligencję 🙂

To co? Pora na kanapkę? 😉

Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

Twoje Imię (wymagane)

Twój Email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Kontakt

info@asprod.com.pl
tel. 91 460 24 00
fax: 91 460 24 01

Siedziba firmy

Asprod Sp. z o.o.
ul. Piastowska 46
72 – 123 Kliniska Wielkie

Nasz kanał YouTube