Tłusty Czwartek to jedno z ulubionych świąt wszystkich łasuchów. W tym czasie liczba zjedzonych kalorii oraz słodkości się nie liczy.
W Polsce najpopularniejszym przysmakiem w tłusty czwartek jest oczywiście pączek – z marmoladą, z czekoladą, z budyniem – dowolność jest ogromna. Popularnością w tym dniu cieszą się również faworki, zwane również chrustami lub chruścikami. Zgodnie z tradycja zjedzenie słodkiego i tłustego przysmaku w tłusty czwartek ma zapewnić szczęście na cały rok.
Początki tłustego czwartku sięgają starożytności, kiedy to świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Pączki były znane już w starożytnym Rzymie i spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego. Jednak początkowo nie były one przygotowywane na słodko, wówczas były przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną, boczkiem oraz mięsem. Poza tym, dawniej, przygotowując pączki, niektóre nadziewało się migdałem lub orzechem. Zgodnie z wierzeniami, osoba, której trafił się pączek z orzeszkiem miała doznać dostatku i powodzenia w nowym roku.
Od około XVI wieku tradycja zaczęła się zmieniać. Na polskich stołach zaczęły gościć pączki w wersji słodkiej. Zaczęto także używać do ich wypieku drożdży przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
Pamiętajcie, że wszystkie diety dziś na boku, tłusty czwartek jest raz w roku!