Przygotowanie pożywnego posiłku dla najmłodszych często bywa nie lada wyzwaniem. Zwłaszcza, gdy maluch jest niejadkiem, a my musimy dostarczyć mu posiłki bogate w dawkę energii oraz składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju. Czasami najlepszym rozwiązaniem jest użycie wyobraźni np. przy skomponowaniu wymyślnych kanapek 🙂
Pamiętajcie jednak, by podstawą takiej kanapki było zdrowe pieczywo. W przypadku starszych dzieci najkorzystniejszym rozwiązaniem jest użycie chleba pełnoziarnistego tzn. z mąki z pełnego przemiału np. jakubowego, natomiast w przypadku najmłodszych najlepiej sprawdzi się lekki pszenny bochenek np. nasz chleb tostowy na maśle. Składy obu chlebów znajdziecie poniżej.
CHLEB JAKUBOWY – mąka żytnia razowa 71,8%, woda, słonecznik 10,4%, siemię lniane 7,7%, żyto krojone 5,4%, sezam 1%, płatki owsiane, sól.
CHLEB TOSTOWY NA MAŚLE – mąka pszenna 82%, woda, masło 8,2% (z mleka), drożdże, serwatka ( z mleka) , cukier, sól.
A teraz mamy dla Was garść inspiracji, jak może wyglądać kanapka, która zachwyci nie tylko najmłodszych.
Pamiętajcie jeszcze o jednym – posiłki w gronie najbliższych zawsze smakują najlepiej! 🙂