Nowość: Chleb z witaminą D

Niedobór witaminy D jest często występującym problemem (cóż, na nadmiar słońca nie możemy narzekać 😉). Ale mamy rozwiązanie, które pozwoli uzupełnić te niedobory. To nasza nowość, czyli chleb wzbogacony w witaminę D.

Już 200 gram naszego chleba pokrywa ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę D!*

A trochę więcej na temat witaminy D oraz naszej nowości okiem Specjalisty ds. żywienia przeczytacie poniżej.

Witamina D3 reguluje wiele ważnych metabolicznych procesów, istotnych dla funkcjonowania organizmu ludzkiego. Sprzyja przyswajaniu wapnia i fosforu, wpływając pozytywnie na mineralizację kości. Ułatwia podział komórkowy. Stosuje się ją w profilaktyce i leczeniu chorób: nowotworowych, układu krążenia w tym choroby wieńcowej, niewydolności serca, autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycę, cukrzycę typu 1 oraz w zaburzeniach depresyjnych. Wspomaga układ odpornościowy. Chleb zawierający witaminę D3 jest immunoregulującym wyrobem spożywczym. Pomimo szerokiej wiedzy dotyczącej roli witaminy D3 wciąż odkrywane są nowe funkcje wskazujące na wyjątkową jej rolę dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Chleb z witaminą D3, to innowacyjny wyrób, który zalicza się do żywności funkcjonalnej. Jest to żywność, która jak wykazały badania naukowe,  wpływa na poprawę stanu zdrowia.

Naturalnym dobrym źródłem witaminy D3, są tłuste ryby morskie oraz promieniowanie słoneczne. Niestety w naszej szerokości geograficznej, słońce dostarcza minimalnej, niewystarczającej ilości tego niezbędnego składnika. Ponadto dieta przeciętnego Polaka zawiera ok. jedną porcję ryby tygodniowo. Mając świadomość jak ogromne znaczenie prozdrowotne wykazuje witamina D3, idealnym rozwiązaniem było wzbogacenie w nią produktu codziennego spożycia.

Niedobór witaminy D3  jest  powszechnie występującym w Polsce problemem. W ostatnich latach, jako społeczeństwo mądrzej dokonujemy wyborów żywieniowych. Chleb wzbogacony witaminą D3 jedyny taki bioaktywny produkt na naszym rynku, który świadomie polecam.   

Dobra rada: spożywaj chleb zawsze z masłem, wędliną lub serem, obecny tam tłuszcz jest niezbędny dla wchłaniania i wykorzystania witaminy D3.

dr hab. inż. Edyta Balejko, porf. ZUT – spacjalista w dziedzinie żywienia człowieka

 

Piśmiennictwo

  1. Jarosz M. Bułhak-Jachymczyk B. Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
  2. Williams S., Seidner D.L. Metabolic bone disease in gastrointestinal illness. Gastroenterol. Clin. North Am. 2007; 361: 161–190
  3. Biochemia Harpera ilustrowana. Red. R. Murray, D. Granner, V. Rodwell. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008
  4. Lin R., White J.H. The pleiotropic actions of vitamin D. BioEssays 2008; 26: 21–28.
  5. Van den Bemd G.J., Chang G.T. Vitamin D and vitamin D analogs in cancer treatment. Curr. Drug Targets 2002; 3: 85–94
  6. Kim D.H., Sabour S., Sagar U.N. i wsp. Prevalence of hypovitaminosis D in cardiovascular diseases (from the National Health and Nutrition Examination Survey 2001 to 2004). Am. J. Cardiol. 2008; 102: 1540–1544
  7. Dobrzańska A., Lukas W., Socha J. i wsp. Zalecenia Konsultanta Krajowego w dziedzinie pediatrii dotyczące profilaktyki krzywicy i osteoporozy. Med. Prakt. 2004: 33: 31–34
  8. Płudowski. P. VITAMIN D SUPPLEMENTATION GUIDELINES FOR POLAND – A 2018 UPDATE. doi: 10.31350/postepyneonatologii/2018/1/ PN2018001



Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

    Twoje Imię (wymagane)

    Twój Email (wymagane)

    Temat

    Treść wiadomości

    Kontakt

    info@asprod.com.pl

    tel. 91 460 24 00
    fax: 91 460 24 01

    Siedziba firmy

    Asprod S.A.
    ul. Uranowa 2
    70 – 856 Szczecin

    Nasz kanał YouTube