Chyba nie ma wśród nas nikogo, kto nie słyszałby o tym, że pieczywo na naturalnym zakwasie jest zarówno najlepsze jakościowo, jak i najzdrowsze dla naszego organizmu. Ale już nie każdy z nas wie, czym jest zakwas i dlaczego chleby na nim sporządzone są tymi najbardziej pożądanymi.
Najprościej rzecz ujmując, zakwas to nic innego jak naturalne kultury bakterii pochodzące z mąki i powietrza. W zależności od wykorzystania istnieje kilka rodzajów zakwasów takich jak np. mleczarskie – stosowane do wyrobu jogurtów, gorzelnicze – wykorzystywane w procesie fermentacji alkoholowej oraz te, które interesują nas najbardziej, czyli piekarskie.
Do powstania zakwasu wykorzystujemy wyłącznie dwa składniki: mąkę oraz wodę. Po kilkudniowej fermentacji uzyskujemy “magiczną” mieszankę, która pełni rolę naturalnych drożdży. To dzięki niej pieczywo rośnie i nabiera charakterystycznego kwaskowatego smaku. Wykorzystanie naturalnego zakwasu sprawia, że nasze pieczywo jest szlachetniejsze w smaku oraz dłużej zachowuje świeżość. Chleby na zakwasie mają także korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki naturalnemu zakwasowi organizm łatwiej wchłania wartościowe składniki odżywcze zawarte w pieczywie.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą, w której znajduje się szeroki wybór tradycyjnego pieczywa sporządzanego na naturalnym zakwasie.