Właściwości lecznicze jagód goji są wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2500 lat. Przez swe działanie prozdrowotne nazywane są czerwonymi diamentami Wschodu. Zawierają wiele składników odżywczych m.in. witaminy, minerały i 19 aminokwasów, spośród których aż 8 nie jest produkowanych przez organizm ludzki. Są bogatym źródłem żelaza, wapnia, cynku, miedzi, fosforu, selenu i germanu, który ma udowodnione działanie antyrakowe. Co ciekawe, jagody goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż owoc pomarańczy (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy). Właściwości lecznicze jagód goji mogą zahamować postęp nowotworu, obniżają poziom cukru we krwi, korzystnie wpływają na pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi, chronią siatkówkę oka, oczyszczają wątrobę z toksyn, usprawniają trawienie. Nic więc dziwnego, że jagody goji zaliczane są do superfoods, czyli „superżywności”.
Już od czwartku (12 kwietnia) zapraszamy do próbowania naszego nowego chleba z dodatkiem tych dobroczynnych owoców 🙂