Piernikowe zwyczaje

Piernik jest jednym z najstarszych ciast obecnych w polskiej tradycji. Wywodzi się z bardzo popularnych w średniowieczu miodowników, czyli wielkich bochenków chleba przyrządzanych z dodatkiem miodu oraz przypraw korzennych odpowiedzialnych za charakterystycznych pieprzny smak. Wypiek tradycyjnych staropolskich pierników był pewnego rodzaju rytuałem. Ciasto do ich wyrobu dojrzewało długimi latami przechowywane w drewnianych beczkach przykrytych wiekiem. Istnieje nawet legenda głosząca, że gdy w rodzinie przychodziła na świat córka wyrabiano ciasto, z którego wypiekano pierniki dopiero w dniu jej ślubu.
O wyjątkowości tego specjału stanowią miód oraz przyprawy takie jak cynamon, goździki, pieprz czy gałka muszkatołowa. Dzisiejsze pierniki nie przypominają jednak tych staropolskich. W obecnych nam czasach przywykliśmy do ich charakterystycznego słodko-pieprznego smaku, natomiast niegdyś była to pikantna przekąska serwowana najczęściej do… wódki!

Pierniki to obecnie nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia i nie może ich zabraknąć w wigilijnym menu. Są także doskonałym pomysłem na prezent, symbolizują bowiem szczęście i dostatek 🙂

 

Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

Twoje Imię (wymagane)

Twój Email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Kontakt

info@asprod.com.pl
tel. 91 460 24 00
fax: 91 460 24 01

Siedziba firmy

Asprod Sp. z o.o.
ul. Piastowska 46
72 – 123 Kliniska Wielkie

Nasz kanał YouTube