To doskonały dodatek zarówno do sałatek, jak i rozgrzewających zup. Można je przygotować z większości rodzajów pieczywa, zarówno chleba pszennego, jak i żytniego – wszystko w zależności od tego, który lubicie najbardziej. Jeżeli zależy Wam na grzankach w wersji fit, najlepiej przygotować jej w piekarniku wykorzystując chleb z mąki z pełnego przemiału np. jakubowy lub 100% orkisz.
Jak przygotować domowe grzanki? Wystarczy chwila, by z czerstwego, ale wciąż nadającego się do spożycia chleba, przygotować grzanki na różne sposoby. Oto kilka z nich.
Grzanki na patelni
Pokrój w kostkę kilka kromek chleba, wrzuć je na patelnie polaną oliwą i smaż aż staną się chrupiące i złociste.
Możesz również przygotować tosty na patelni. Wystarczy, że położysz całe kromki chleba, na które zaraz po zdjęciu z patelni ułożysz swoje ulubione dodatki np. ser, szynkę oraz warzywa.
Grzanki z piekarnika
Do ich przygotowania nie potrzebujesz oleju, dlatego jest to zdrowsza alternatywa dla grzanek z patelni. Tutaj również kroimy chleb w kostkę (większą lub mniejszą), w zależności do czego chcemy wykorzystać grzanki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem układamy równomiernie chleb i podgrzewamy 10 minut.
Grzanki czosnkowe
Idealne do sałatki lub jako przystawka podawana z lub bez dodatków. Można przygotować je z chleba lub bagietki na dwa sposoby.
Pierwszym sposobem jest posmarowanie grzanek masłem czosnkowym, które możesz wykonać samodzielnie mieszając zwykłe masło z przyprawą czosnkową. Następnie pieczemy lub smażymy.
Drugim sposobem jest przygotowanie masła z rozgniecionymi ząbkami czosnku w rondelku. Dalej postępujemy tak samo jak przy pierwszym sposobie.
Grzanki ziołowe
Tak samo pyszne jak czosnkowe i również nadają się do sałatek i przystawek. Przygotowanie ich jest bardzo proste! Posmaruj kromki chleba masłem z obu stron i posyp ulubionymi ziołami. Pokrój je w kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię lub do podgrzanego piekarnika.
Grzanki paprykowe
Świetny dodatek do kremowych zup. Rozpoczynamy od podsmażenia na patelni oliwy, mielonej papryki słodkiej, chili i soli. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy pokrojony chleb lub bułkę. Podsmażamy grzanki aż się zarumienią i będą chrupiące. Zdejmujemy z patelni i dodajemy do ulubionej zupy.
Grzanki o smaku pomidorów
Masło rozcieramy z koncentratem pomidorowym i przyprawami do smaku. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory. W ten sposób otrzymaliśmy pastę, którą smarujemy kromki chleba. Kroimy na kawałki i podsmażamy je na patelni lub podgrzewamy w piekarniku.
Smacznego! 🙂
