Tosty francuskie to jeden z najłatwiejszych i najszybszych sposobów na przygotowanie pysznego słodkiego śniadania. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ulubionego pieczywa (najlepszy będzie chleb pszenny, tostowy, chałka lub bagietka), jajek, mleka, masła oraz ulubionych dodatków – czyli wszystko to, co na co dzień można znaleźć w większości domów.
Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut a smak z pewnością zachwyci nie tylko domowników, ale w razie potrzeby również niespodziewanych gości.
Co będzie potrzebne do ich przygotowania?
Przygotuj:
- ulubione pieczywo (najlepiej pszenne lub tostowe, choć doskonale sprawdzi się również pokrojona na kawałki chałka lub bagietka)
- 2 roztrzepane jajka
- pół szklanki mleka
- cukier puder
- masło (do smażenia)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ulubione dodatki (np. dżemy, świeże owoce, syrop klonowy itp.)
Sposób przygotowania:
Do roztrzepanych wcześniej jajek dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego oraz dolewamy trochę mleka. Chleb, chałkę lub bagietkę kroimy w średniej grubości plastry i obtaczamy z obydwu stron w jajku. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy 2-3 łyżki masła. Tosty smażymy ok. 1,5-2 min. z każdej strony, powinny być ładnie zarumienione dlatego, by uniknąć przypalenia pilnujemy, by ogień pod patelnią nie był zbyt duży. Tosty wykładamy na talerz wyłożony wcześniej papierowym ręcznikiem i bardzo delikatnie osuszamy.
Przed smażeniem kolejnej partii tostów myjemy lub osuszamy patelnię papierowym ręcznikiem i zaczynamy od początku.
Tosty możemy podawać z ulubionymi dodatkami. Doskonale sprawdzą się w tej roli cukier puder, syrop klonowy, świeże owoce lub dżemy i marmolady.
Smacznego! 😊