Smak znany od lat

Tradycyjny, naturalny i na stałe wpisany na listę lokalnych przysmaków. Chleb Szczeciński z certyfikatem JAKOŚĆ TRADYCJA przyznawanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego wyłącznie produktom z ponad 50-letnią tradycją i niezmienną od lat recepturą – od dziś znajdziecie w większości naszych sklepów firmowych 

Historia chleba szczecińskiego
Tradycja pieczenia chleba w Szczecinie sięga niemal czasów wczesnego średniowiecza. Stanowił on wówczas jeden z podstawowych pokarmów mieszkańców naszego regionu. Był pokarmem zarówno zamożnych, jak i ubogich mieszkańców miasta. Od zasobności portfela zależała natomiast ilość i forma w jakiej go spożywano. Im bogatsza grupa społeczna, tym wykwintniejsze były dodatki do chleba.
Dzisiejszy chleb szczeciński smakuje dokładnie tak, jak ten sprzed wielu lat. Tradycja wypieku według obecnie znanej i stosowanej receptury, sięga co najmniej końca lat 60-tych XX wieku. Od lat 80 pieczony jest natomiast w kilku lokalnych piekarniach , wg receptury oficjalnie zatwierdzonej przez Cech Rzemiosł Spożywczych w Szczecinie.
Chleb szczeciński podbija serca nie tylko szczecinian. Dzięki wyjątkowym walorom smakowym zdobył uznanie w zmaganiach o puchar Europy w piekarnictwie we Francji, gdzie godnie reprezentował Polskę na tle innych krajów. Kolejnymi prestiżowymi wyróżnieniami są I miejsce w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów” oraz wpisanie chleba szczecińskiego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

Twoje Imię (wymagane)

Twój Email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Kontakt

info@asprod.com.pl
tel. 91 460 24 00
fax: 91 460 24 01

Siedziba firmy

Asprod Sp. z o.o.
ul. Piastowska 46
72 – 123 Kliniska Wielkie

Nasz kanał YouTube

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress