Piernik jest jednym z najstarszych ciast obecnych w polskiej tradycji. Wywodzi się z bardzo popularnych w średniowieczu miodowników, czyli wielkich bochenków chleba przyrządzanych z dodatkiem miodu oraz przypraw korzennych odpowiedzialnych za charakterystycznych pieprzny smak. Wypiek tradycyjnych staropolskich pierników był pewnego rodzaju rytuałem. Ciasto do ich wyrobu dojrzewało długimi latami przechowywane w drewnianych beczkach przykrytych wiekiem. Istnieje nawet legenda głosząca, że gdy w rodzinie przychodziła na świat córka wyrabiano ciasto, z którego wypiekano pierniki dopiero w dniu jej ślubu.
O wyjątkowości tego specjału stanowią trzy główne składniki czyli mąka, miód oraz przyprawy takie jak cynamon, goździki, pieprz czy gałka muszkatołowa. W zależności od receptury oraz upodobań można do nich dodać również masło, mleko, jajka czy cukier. Dzisiejsze pierniki nie przypominają jednak tych staropolskich. W obecnych nam czasach przywykliśmy do ich charakterystycznego słodko-pieprznego smaku, natomiast niegdyś była to pikantna przekąska serwowana najczęściej do… wódki!
Pierniki to także nieodłączny element świąt bożonarodzeniowych i nie może ich zabraknąć w wigilijnym menu. Są także doskonałym pomysłem na prezent, symbolizują bowiem szczęście i dostatek 🙂