Święta pełne smaku!

Wielkanoc to najstarsze a zarazem najważniejsze święto chrześcijańskie. To wyjątkowy i szczególny czas, który spędzamy z rodziną i przyjaciółmi celebrując każdą z chwil spędzonych razem. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych świątecznych potraw, które nadają tym chwilą wyjątkowego smaku. 

Trudno wyobrazić sobie Święta Wielkanocne bez tradycyjnego żurku lub białego barszczu, które są kulinarnym symbolem tego Święta. Rozgrzewające, kwaśne, aromatyczne, przygotowane na bazie domowego zakwasu -tradycyjne zupy, swym zapachem wprowadzają prawdziwie świąteczną atmosferę do każdego domu. Aby nadać im dodatkowo odświętnego charakteru można podać je w chrupiącym chlebku, który sprawi, że danie będzie wyglądać i smakować jeszcze lepiej, co dodatkowo podkreśli rangę świątecznego posiłku.

Po świąteczne chlebki, które idealnie sprawdzą się do tradycyjnych wielkanocnych zup zapraszamy od środy (28 marca), a poniżej przedstawiamy przepisy na tradycyjny żurek oraz barszcz biały w wersji fit!

Żurek wielkanocny

Składniki

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 500 ml zakwasu żytniego (kupny lub własnej roboty – przepis poniżej)
  • cztery białe kiełbasy (surowe)
  • 200 g boczku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 30% lub 36%
  • suszony, starty majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania ugotowane na twardo jajka

Zakwas na żurek własnej roboty

Przygotowanie

  1. Do słoika wsyp 7-8 łyżek dobrej jakościowo mąki żytniej,
  2. Zalej mąkę 0,5 litra wody,
  3. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw na 3-5 dni (pamiętaj aby jeden lub dwa razy dziennie zamieszać),
  4. Taki domowy zakwas powinien mieć przyjemny, mocno kwaśny smak (uważaj aby nie zapleśniał),
  5. Przechowywać możesz go w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet przez dwa tygodnie.

 

Przygotowanie żurku

  1. Zaczynamy od podgrzania bulionu.
  2. Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, a kiedy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż boczek i cebula ładnie się zrumienią.
  3. Do gorącego bulionu dodajemy zawartość patelni, a także białą kiełbasę w całości i gotujemy wywar na małym ogniu przez ok. 30-40 minut do czasu, aż zyska wyraźny mięsny smak i aromat.
  4. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewaj zakwas do uzyskania pożądanego smaku.
  5. Następnie do garnka dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. Majeranek w ilości mniej więcej jednej łyżki stołowej w trakcie dodawania do zupy mocno rozcieraj w dłoniach, dzięki czemu uwalnia się bardzo dużo aromatów. Majeranku w żurku nigdy za wiele!
  6. Zupę gotuj w ten sposób jeszcze przez kilka minut na niewielkim ogniu, a na sam koniec, już po zdjęciu garnka z ognia, dodaj śmietanę. Pamiętaj o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować kilkoma łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewać do garnka.
  7. Przed podaniem pokrój kiełbasę w plasterki, a zupę dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

Wielkanocny barszcz biały w wersji fit

Składniki:

  • mały jogurt naturalny
  • 3 jajka
  • garść suszonych grzybów
  • pieprz
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Składniki na zakwas:

  • 5 łyżek mąki żytniej,
  • czosnek wg uznania,
  • 1L wody

Przygotowanie zakwasu:

Do wysokiego słoja wsypać 5 łyżek mąki żytniej oraz czosnek. Przegotować wodę i poczekać aż trochę ostygnie. Ciepłą wodę wlać do słoja, przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni (pamiętaj aby jeden lub dwa razy dziennie zamieszać).

Przygotowanie barszczu:

Zagotować wodę z suszonymi grzybami, zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie wlać zakwas, doprawić do smaku pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Odstawić barszcz z ognia i zabielić jogurtem naturalnym. Ugotowane jajka pokroić na talerzu i zalać barszczem.

 



Wyślij Wiadomość

Skontaktuj się z nami wypełniając formularz kontaktowy.

Twoje Imię (wymagane)

Twój Email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości

Kontakt

info@asprod.com.pl
tel. 91 460 24 00
fax: 91 460 24 01

Siedziba firmy

Asprod Sp. z o.o.
ul. Piastowska 46
72 – 123 Kliniska Wielkie

Nasz kanał YouTube

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress