W ubiegłą niedzielę mieliśmy swoje święto, 15 marca przypada bowiem dzień św. Klemensa – patrona piekarzy i cukierników. Święty Klemens Maria Hofbauer żył na przełomie XVIII i XIX wieku. Zawodu piekarza nauczył się już w latach młodzieńczych, gdy jako czeladnik piekarski pracował w rodzinnych Tasovicach na Morawach. Po wstąpieniu do zakonu opiekował się klasztorną piekarnią i osobiście wypiekał chleb dla braci zakonnych oraz ubogich mieszkańców okolic.
Wraz z innymi rzemieślnikami zrzeszonymi w szczecińskim Cechu oraz przedstawicielami lokalnych władz, uczciliśmy ten dzień podczas uroczystej mszy świętej odprawionej przez arcybiskupa Andrzeja Dzięgę w katedrze p.w. św. Jakuba Apostoła w Szczecinie. Po nabożeństwie, zgodnie z tradycją, wiernym zgromadzonym w katedrze rozdawane były symboliczne bochenki chleba.
fot. Piekarze zrzeszeni w Cechu oraz abp. Andrzej Dzięga.