Nazwa | Właściwości |
---|---|
mąka pszenna | Otrzymywana z przemiału ziaren pszenicy. Jest podstawowym składnikiem różnego rodzaju dań mącznych oraz wypieków. |
mąka żytnia | Zawiera sód, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B. Obniża poziom “złego” cholesterolu zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Ma duże znaczenie w profilaktyce nowotworów okrężnicy oraz jelita grubego. |
mąka razowa | Bogata w witaminy z grupy B, minerały, witaminę E. Zawiera błonnik i przyspiesza przemianę materii. Spożywanie chleba razowego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca czy raka okrężnicy. |
mąka orkiszowa | Jest źródłem żelaza, błonnika pokarmowego, wapnia, cynku, potasu witamin z grupy B i PP. Wpływa korzystnie na paznokcie, skórę, poprawia aktywność mózgu i koncentracje. Regularne spożywanie produktów orkiszowych wzmacnia odporność. |
mąka graham | Typ mąki pszennej z całego ziarna. Mąka grahama powstaje w ten sposób, że ziarno najpierw dzielone jest na części: zarodek, bielmo i otręby. Części te mielone są oddzielnie, bardzo drobno, a dopiero potem, po zmieleniu są mieszane.W zwykłej mące razowej całe ziarno jest grubo mielone. Polecany jest osobom z problemami trawiennymi. |
mąka słodowa | Mąka pszenna wyrabiana z kiełkujących ziaren. Zawiera całe i łamane ziarna pszenicy. |
ziarna słonecznika | Zawierają fitesterole, roślinne sterydy obniżające poziom cholesterolu we krwi, chroniące przed chorobami serca. Charakteryzują się dużą zawartością białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to kombinacja idealna dla serca. Ziarna słonecznika poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również system nerwowy. |
zairna soi | Jednym ze składników soi jest błonnik potrzebny dla dobrego trawienia. Zapobiega on zaparciom, pośrednio obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Zawiera również potas – niezbędny do prawidłowej pracy serca, wapń – zapobiegający osteroporozie, fosfor wpływający na stan zębów i kości a także magnez , żelazo, mangan, cynk, miedź i inne. |
ziarna maku | Mak zawiera w swoim składzie witaminy: A, C, D, E, B3, które wzmacniają odporność, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci oraz dbają o prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Zawiera błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w żołądku poprawia perystaltykę jelit i ułatwia pracę układowi pokarmowemu. Mak zawiera kwas linolowy, który korzystnie wpływa na pracę serca, chroni przed zawałem i obniża poziom cholesterolu. |
ziarna żyta | Są bogate w składniki mineralne, takie jak żelazo, fluor, kwas foliowy, sód, potas, wapń, jod. Wspomagają proces budowy tkanki mięśniowej, oczyszczają i odbudowują naczynia krwionośne. |
ziarna sezamu | Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe , tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową. Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm. |
pestki dyni | Dynia zawiera wiele witamin z grupy B – B1, B2, PP, oraz witaminę C. Dynia bogata jest w błonnik, wapń, żelazo, fosfor i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Dynia wspomaga pracę serca i układu trawiennego, koszystnie wpływa na wzrok. |
otręby pszenne | Otręby pszenne wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Prócz błonnika pokarmowego, w otrębach pszennych znajdują się witaminy: niacyna, tiamina, kwas foliowy czy witamina B6, B1 i C. Doceniane są one również ze względu na zawartość składników mineralnych, wśród których należy wymienić: fosfor, żelazo, cynk, potas, mangan, jod czy magnez. |
siemię lniane | Nasiona lnu zawierają związki śluzowe, białkowe oraz kwasy organiczne, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo. Olej, uzyskiwany z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Len używany jest w zapaleniu oskrzeli, chorobie wrzodowej, kaszlu, chorobach skórnych, korzystnie wpływa na leczenie oparzeń i odmrożeń. Świetnie działa na popękany lub łuszczący się naskórek. Olej lniany przyspiesza regenerację błon śluzowych i naskórka, a także obniża poziom lipidów i cukru we krwi. |
płatki owsiane | Są bogatym źródłem błonnika, który pobudza pracę jelit, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, jak również przeciwdziała wzrostowi poziomu glukozy we krwi. Zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, a wraz z krzemem i cynkiem korzystnie wpływają na wzmocnienie tkanki łącznej, kości i skóry. Płatki owsiane zawierają wiele cennych mikroelementów – wapń, magnez, żelazo, fosfor, krzem, cynk, mangan, kwas foliowy i witaminę E. Skutecznie wspomagają odmładzanie organizmu, działają jak nutri-kosmetyk od wewnątrz – dbając o właściwe nawilżenie skóry. |
soczewica | Zawiera dużo białka. Polecana osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym. Zawiera m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. |
czarnuszka | Nasiona czarnuszki zawierają dużo tłuszczu (do 40 proc.), olejek lotny (do 1,5 proc.), saponinę, garbniki, gorycz (nigellinę) oraz witaminę E i beta-karoten. Wykazują one szerokie działanie lecznicze. Poprawiają apetyt, korzystnie wpływają na wątrobę, oczyszczają nerki, mają działanie, przeciwbólowe, rozkurczające na mięśnie gładkie. Wzmacniają odporność organizmu. |
słód jęczmienny | Skiełkowane i wysuszone ziarna jęczmienia. |
słód pszenny | Skiełkowane i wysuszone ziarna pszenicy. |
serwatka | jest lekkostrawna i przyspiesza perystaltykę jelit Dzięki wysokiej zawartości laktozy, wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym wzmacniając tymsamym system immunologiczny, czyli odporność na choroby. |
lecytyna | Dzięki właściwością dietetycznym jest często wykorzystywana w kuracjach odchudzających. Jej główną zaletą jest poprawa pamięci i koncentracji, dlatego polecana jest osobom starszym oraz młodzieży w okresach intensywnego wysiłku umysłowego. |